Broniarstwo - miecze, ale w conie

Uznałem że w sumie brakuje tu wątku broniarskiego, dla studentów polibudy i do dzielenia się fantasy mieczami czy luźniejszych dyskusji.

Miecze są overrated i underrated jednocześnie.

Włócznie są overrated.

Topory są underrated.

Buławy są dokładnie tak jak powinny.

Elaborate. (Ang.: Elaboruj.)

Ogólna opinia publiczna raczej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak włócznia i jej pochodne dominowały pola bitew przez tysiące lat. Może jest overrated wśród broniarzy neofitów, ale tak ogólnie jest underrated.

4 polubienia

Jak włócznia to underrated jest. Zawsze jest tą słabą i prymitywną bronią, a żołnierze z nią to najsłabsi przeciwnicy

1 polubienie

tymczasem Archiwum Burzowego Światła:

1 polubienie

Myślałem że nikt nie poprosi

Miecze są overrated - naturalnie nie ma fantasy bez mieczy (wiem że zaraz ktoś znajdzie), generalnie miecze są uznane za najbardziej podstawową broń z broni białych
Są też underrated - nadmierne “naprawianie” kwestii mieczy w fantasy sprawiło, że stały się wśród fantasy broniarzy tym czym tygrys wśród czołgów - uznany za op, potem wszyscy rzucili się żeby wyjaśnić że wcale nie op, i zrobili to tak bardzo że teraz uznany jest za coś bardzo słabego. Innymi słowy, mit o przecinaniu zbroi przeszedł w mit o byciu niezbyt użytecznym.

Włócznie są overrated - to jest o wiele prostsza kwestia. Włócznie są świetne tak, ale tylko jeśli pominiemy fakt że trzeba je nosić, mamy jakiś 4 kolegów oraz nikt po drugiej stronie nie ma tarczy, czy płaszcza. To jest wyspecjalizowane narzędzie do wygrywania bitew, a i tak sama tego nie zrobi, bo dopiero w dużej liczbie i ze ścianą tarcz staje się groźna.

Topory są underrated - to też nie jest trudne do wyjaśnienia. Zarówno fantasy, jak i opinia publiczna traktuje topory jako po prostu dawne siekiery, czyli ciężkie robiące cholerstwo. Tyle że nie licząc wyjątków, jest na odwrót. Szczególnie te używane oburącz są znacznie szybsze (znacznie czyt widać gołym okiem) niż miecze tej samej długości, a to tylko jedna z cech. Ciupaga to tutaj mój faworyt - waży maks 800g, zasięg miecza długiego a do tego każdy koniec groźny na inny sposób.

Buławy są dokładnie tak jak powinny - bo każdy wie że jak z takiej oberwiesz to dziękuję do widzenia.

1 polubienie

Czy ten mit bezużytecznego miecza jest z nami w pokoju?

No i mam wrażenie, że nie tylko nie piszesz o ogóle społeczeństwa, ale nawet nie o ogóle fantastów lub nawet światotwórców. Piszesz na temat drobnej bańki broniarzy spośród światotwórców, czyli o jakichś 5% z 2% fantastów.

Ale co do toporów masz rację, mimo że jesteś znanym fanboyem toporów dwuręcznych.