Ciekawostka dnia - Fat choy

Oglądając jakieś klipy Northernliona wczoraj odkryłem coś co może być tylko nazwane jako “przeklęte jedzenie” - Fat Choy. Według wikipedii jest to ‘jadalna’ kolonia bakterii używana w chińskiej kuchnii.

Nie ma to może zbytnich wartości odżywczych, ale za to zawiera toksyczne aminokwasy, które są powiązane z rozwojem Alzheimera, Parkinsona i demencji.

Opisy tego produktu mówią, że przypomina on czarne włosy, co nie brzmi zachęcająco. Zdjęcia wyglądają jeszcze mniej zachęcająco, dlatego ich tu nie załączyłem. Jak jesteście ciekawi to sprawdźcie sobie sami, ale ostrzegam xd

Fantastyczny składnik, cnie? Może i nie wygląda najlepiej, zdrowy też średnio jest, ale przynajmniej daje demencję! :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: Nie wiem czy plasuję to wyżej od chińskich stir-fryowanych kamieni.

Link do klipu klipu northernliona. I jeszcze link do wikipediig

6 polubień

Kamienie wyglądają na sposób podania, a Fat Choy bardziej na wyjątkowo przeklęty makaron. Makaron sojowy w sumie jak się dobrze zastanowić też nie ma zbyt dużo smaku sam w sobie (mniej niż zwykły pszenny czy ryżowy), więc wyszłoby na to, że nośnik sosu bez własnego smaku to pewien trend w tej kuchni :thonk:

2 polubienia

Sposób podania to jest niezłe porównanie w sumie. Bo yea samych kamieni się nie je, a przyprawy i sosy które je obtaczają.

A co do tego, że nośniki sosu to trend u nich… Jest jeszcze tofu kinda XD

2 polubienia

I smaku też nie mają?

1 polubienie

@Ptakub “Fat Choy has only a vague grassy taste of its own, but is supposed to absorb flavors from the broth it is cooked in, as bean thread noodles do.” - źródło

2 polubienia

No ale za to dobrze tolerują kapsaicynę więc są lepsi w kuchni niż głupie białasy :v: