Conworldawka w trójcy jedyna

Conworldawka w trójcy jedyna

Nasza społeczność działa obecnie na trzech głównych kanałach komunikacji. Każdy z nich pełni swoją własną rolę w ekosystemie.

Facebook

Przystępna, tradycyjna, wyważona opcja.

Naszą pierwotną miejscówką jest założona w 2017 r. grupa na FB. (Adres do kopiowania: fb.com/groups/ConworldingPolska). Poza główną grupą Conworldawki mamy też Chwastposty Światotwórcze (fb.com/groups/conewka) jako miejsce integracji i fanpage Kuźnia Światów (fb.com/100063649056362/) jako kontakt z całą moderacją naraz.

Funkcje:

• Łatwe udostępnianie treści z różnych źródeł
  • Łapanie od czasu do czasu uwagi przez wyświetlenie się podczas niezobowiązującego przewijania feeda
  • Komentowanie w drzewiastej strukturze
  • Przechowywanie lat naszej historii i tradycji

Forum swiatotworzenie.pl

Odpowiedź na potrzeby twórców, dojrzała i niezależna Conworldawka.

Nasze najnowsze miejsce w Internecie, forum pod adresem swiatotworzenie.pl, funkcjonujące na wykupionej domenie i własnym serwerze, napędzane silnikiem Discourse.

Funkcje:

• Spokój od kaprysów Facebooka, swoboda działania i bezpieczeństwo kopii zapasowych
  • Możliwość publikowania długich, złożonych i bogatych treści (formatowanie, grafiki i osadzenia w tekście)
  • Uporządkowana, przystępna struktura kategorii i tagów
  • Płaska struktura wątków ułatwiająca kontynuowanie długich tekstów

Serwer Discorda

Szybka, luźna komunikacja.

Oczywiście, że korzystamy też z Discorda (kod zaproszenia hd7gusvw2q, link: discord.gg/hd7gusvw2q). Nieźle nam służy.

Funkcje:

• Czat do szybkiej wymiany krótkich zdań
  • Kanały głosowe z możliwością streamowania
  • Miejsce inicjatyw pokroju konkursów, wspólnych sesji twórczych lub czytania tekstów
  • Wspólne granie online
6 polubień

dodałbym: miejsce przeprowadzania różnych inicjatyw, jak chociażby niedawny Contur; conJam; czytania ścianek conarenowych; i pewnie o czymś zapomniałem.

Do tego miejsce integracji do wspólnego grania w gierki

2 polubienia

Bałem się, że to trochę redundantne, ale w sumie chyba lepiej w tę stronę. Dopisałem.

Ja to widzę tak: napiszesz ludziom, że są kanały głosowe, no to wiedzą, że istnieją.

Napiszesz ludziom, że jest to miejsce do grania w gierki, to się dowiedzą, że jest jakieś granie w gierki

1 polubienie

Ogólnie uważam, że lepiej podsuwać ludziom pomysły na wykorzystywanie funkcji, zamiast oczekiwać, że może sami wymyślą i zaczną robić

2 polubienia