Chciałem zrobić dwa posty o tym samym zjawisku, by nie mieszać tematów. W tym poście chciałbym zapytać bardziej się na tym znających, jaki wpływ miałby drugi satelita na przyrodę i kalendarz W drugim opiszę aspekt kulturowy.
Skracając niezbędny kontekst:
przed apokalipsą sci-fi ludzkość rozwaliła zagrażającą nam planetę, której kawałki rozsypały się po Układzie Słonecznym.
Wśród tych kawałków znalazł się jeden fioletowy kamor, który został złapany przez Ziemię. Tak skończyliśmy z nowym satelitą
Jego nazwa w większości kultur brzmi Otnat - zupełnie jak pochodzący ze zniszczonej planety minerał, który stanowi w Aurum Fratrum niebezpieczne paliwo dawnych wielkich maszyn
Czy chcecie pomóc w przewidzeniu efektów jaki by miał Otnat?
Nie znam się, to się wypowiem, ale nie na temat wszystkiego, bo się nie znam.
Orbita i długość obiegu starego księżyca wokół Ziemi. Na niego ten Otnat będzie miał chyba znacznie większy wpływ niż na cokolwiek na Ziemi. No i skoro nasz układ Ziemia-Księżyc został zbombardowany ogromnymi kamulcami, tym bardziej orbity mogły się rozregulować. To ma też związek z wymyślaniem alternatywnego kalendarza, o którym wspominasz, bo masz dzięki temu wielką dowolność w projektowaniu cyklu. A dopóki nie wytłumaczysz dokładnie, co w co i jak uderzyło, to nikt ci nie wytknie błędu, bo obliczanie czegoś takiego jest w ciul trudne i nikt z czytelników nie będzie tego umiał. Oczywiście inne zachowanie Księżyca też wpłynie na pływy, ale nie potrafię tego kompetentnie przeanalizować.
Ziemia na szczęście nie oberwała, Układ Słoneczny zyskał jednak nowy pas asteroidów a planety więcej satelitów. Jedyny wpływ zniszczenia tej planety jaki dotyczy ukłądu ZIemia-Księżyc to właśnie Otnat
A jakie właściwości ma minerał z którego jest ten księżyc? Bo jeśli np. posiada jakieś właściwości magnetyczne, albo jest radioaktywny to mogłoby to wpływać na cykle zmian klimatu. Jeśli chodzi o pływy to czy bywają sytuacje kiedy układa się on w linii prostej ziemia-księżyc1-księżyc2-słońce? Bo wtedy mogłyby powstawać mega silne pływy, za to w innych konfiguracjach może on je osłabiać.
o, to ciekawe. Co do minerału, to można z niego wytworzyć potężne paliwo, ale tylko przez użycie bardzo trudnego do produkcji katalizatora. Stąd otnat (minerał) stał się dosłownie paliwem:
podróży kosmicznych
machin terraformujących przeznaczonych na Marsa
broni w wielkiej wojnie kltórą dziś nazywamy Kataklizmem
Otnat (satelita) jest więc symbolem tego upadku a jego fioletowy blask nadale wspaniały vibe.
Za to zainteresowały mnie te pływy. Jaka wiedza potrzebna by mi była, by zbudować potencjalny model?
Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy, żeby to sensownie tłumaczyć, więc raczej odsyłam do wielkiego Boga Interneta. Z mało sensownych tłumaczeń wiem tylko tyle, że pływy są silne (syzygijne) kiedy słońce i księżyc są w linii prostej i ich grawitacja przyciąga jakby menisk wody w jednej linii, a słabe kiedy księżyc jest pod kątem prostym czyli jego przyciąganie osłabia przyciąganie od słońca (kwadraturowe).