Dwa księżyce

Szalom, to mój pierwszy post, nie bijcie.

Chciałem zrobić dwa posty o tym samym zjawisku, by nie mieszać tematów. W tym poście chciałbym zapytać bardziej się na tym znających, jaki wpływ miałby drugi satelita na przyrodę i kalendarz W drugim opiszę aspekt kulturowy.

Skracając niezbędny kontekst:

• przed apokalipsą sci-fi ludzkość rozwaliła zagrażającą nam planetę, której kawałki rozsypały się po Układzie Słonecznym.
  • Wśród tych kawałków znalazł się jeden fioletowy kamor, który został złapany przez Ziemię. Tak skończyliśmy z nowym satelitą
  • Jego nazwa w większości kultur brzmi Otnat - zupełnie jak pochodzący ze zniszczonej planety minerał, który stanowi w Aurum Fratrum niebezpieczne paliwo dawnych wielkich maszyn

Czy chcecie pomóc w przewidzeniu efektów jaki by miał Otnat?

To teraz statystyki Otnatu:

• mniejszy niż Księżyc, być może nawet dwukrotnie (nie jestem przywiązany co do dokładnej wielkości)
  • Dalsza orbita
  • Obiega Ziemię raz trzy razy wolniej niż księżyc

No i teraz myślę sobie:

• jak wpłynie to na oceany?
  • co poza oceanami zostanie zaburzone?
  • Chyba sensowniejszym będzie, żeby oprzeć części kalendarzy regularności tych dwóch ciał niebieskich.
2 polubienia

Nie znam się, to się wypowiem, ale nie na temat wszystkiego, bo się nie znam.

Orbita i długość obiegu starego księżyca wokół Ziemi. Na niego ten Otnat będzie miał chyba znacznie większy wpływ niż na cokolwiek na Ziemi. No i skoro nasz układ Ziemia-Księżyc został zbombardowany ogromnymi kamulcami, tym bardziej orbity mogły się rozregulować. To ma też związek z wymyślaniem alternatywnego kalendarza, o którym wspominasz, bo masz dzięki temu wielką dowolność w projektowaniu cyklu. A dopóki nie wytłumaczysz dokładnie, co w co i jak uderzyło, to nikt ci nie wytknie błędu, bo obliczanie czegoś takiego jest w ciul trudne i nikt z czytelników nie będzie tego umiał. Oczywiście inne zachowanie Księżyca też wpłynie na pływy, ale nie potrafię tego kompetentnie przeanalizować.

2 polubienia

Ziemia na szczęście nie oberwała, Układ Słoneczny zyskał jednak nowy pas asteroidów a planety więcej satelitów. Jedyny wpływ zniszczenia tej planety jaki dotyczy ukłądu ZIemia-Księżyc to właśnie Otnat

A jakie właściwości ma minerał z którego jest ten księżyc? Bo jeśli np. posiada jakieś właściwości magnetyczne, albo jest radioaktywny to mogłoby to wpływać na cykle zmian klimatu. Jeśli chodzi o pływy to czy bywają sytuacje kiedy układa się on w linii prostej ziemia-księżyc1-księżyc2-słońce? Bo wtedy mogłyby powstawać mega silne pływy, za to w innych konfiguracjach może on je osłabiać.

1 polubienie

o, to ciekawe. Co do minerału, to można z niego wytworzyć potężne paliwo, ale tylko przez użycie bardzo trudnego do produkcji katalizatora. Stąd otnat (minerał) stał się dosłownie paliwem:

1. podróży kosmicznych
  2. machin terraformujących przeznaczonych na Marsa
  3. broni w wielkiej wojnie kltórą dziś nazywamy Kataklizmem

Otnat (satelita) jest więc symbolem tego upadku a jego fioletowy blask nadale wspaniały vibe.

Za to zainteresowały mnie te pływy. Jaka wiedza potrzebna by mi była, by zbudować potencjalny model?

2 polubienia

Niestety nie posiadam wystarczającej wiedzy, żeby to sensownie tłumaczyć, więc raczej odsyłam do wielkiego Boga Interneta. Z mało sensownych tłumaczeń wiem tylko tyle, że pływy są silne (syzygijne) kiedy słońce i księżyc są w linii prostej i ich grawitacja przyciąga jakby menisk wody w jednej linii, a słabe kiedy księżyc jest pod kątem prostym czyli jego przyciąganie osłabia przyciąganie od słońca (kwadraturowe).