Mapy Aurum Fratrum (post zbiorczy)

Żeby nie zaśmiecać poszczególnymi mapami, wszystkie mapiarskie rzeczy z AF będę wrzucał tutaj.

Dlaczego każda mapa jest inna, jakby wyjęta z innego uniwersum? Cóż, bo to ciekawe próbować różnej estetyki, a jako że pracuję na wektorach, mogę kiedyś poprzeklejać jeden styl na wszystkie moje mapy. Na razie lubię się pobawić.

Wrzuciłem wcześniej w jednym temacie ale usunąłem, zrobię to w odpowiedziach, będzie łatwiej dyskutować.

Tutaj cała aktualna mapa:

A tu zbliżenia bo 10mb nie pozwala wrzucić w dobrej jakości

2 polubienia

VESMAKIA
6 królestw w ojczyźnie dawno upadłego Cesarstwa Vesmakii - pierwszego Imperium na świecie.

Dlaczego taki detal? Jest to region kluczowy dla podróży moich bohaterów w pisanej powieści.

Pierwsze tygodnie podróży przemierzają traktami bardzo dobrze znanymi, zmienia się to jednak w Vesmakii. Obecnie jest to strefa wiszącej na włosku wojny, w której ich frakcja ma bardzo intensywnie wspiera jedną ze stron.

Czytelnicy jednak są już uprzedzeni o tym, co czeka ich w Vesmakii - wątek B powieści to historia młodej dziewczyny, przez który poznajemy to miejsce, więc czytelnik może obserwować reakcję przybysza, znając punkt widzenia lokalsa.

2 polubienia

SCYDIA
Region któremu poświęciłem ZDECYDOWANIE ZA DUŻO CZASU.
Rozgrywa się w niej połowa akcji Drugiego Tomu (wątki w Aurum Fratrum mają dużo przecinania się) i jest to arena intensywnej walki politycznej, w której doświadczenia nabiera jeden z głównych bohaterów.

Region oddzielony od innych geograficznie, rozwijał się we własnej bańce, stąd pismo, tradycje i kultura są BARDZO inne niż reszta świata.

W okresie Kataklizmu, przybyły tu transporty ludności zorganizowane przez przywódców, których zapamiętano jako WIecznych Ojców. Skolonizowali oni poszczególne regiony Scydii, wchodząc w interakcje z ludnością lokalną (Brusalowie, Corbeni, Geobeni, Jeraenowie). W pewnym momencie w tajemniczych okolicznościach zginęli wszyscy Wieczni Ojcowie, poza jednym - Badynem. Jego ród stał się “Habsburgami” Scydii i z jego dalekimi potomkami bohater powieści robi interesy.

1 polubienie

ELGABAR
Ten region nie występuje w Trylogii, jest natomiast miejscem, do którego młody bohater musi jechać, by uzyskać dawno stracone Insygnium władzy jego ludu.

Trafia tam gdy Elgabar jest pogrążony w wojnie domowej. Nigdy wcześniej nie ustalono zasad dziedziczenia władzy. Każda z czterech walczących stron twierdzi ŻE OD ZAWSZE dziedziczono tron według tej zasady, która jest dla nich wygodna.

No i w sam środek wrzucamy KSIĘŻNICZKĘ QERANI. Zbrodniarza wojennego, dziewczynę którą ojciec wysłał na Księstwa Burlandzkie, wiedząc że sama jej obecność i jakimś regione prowadzi do jego destabilizacji.

Księżniczka jest kochana przez lud, który przestaje wymyślać nowych historii jej odwagi i jej trollingu na wszystkich wokół.

2 polubienia

LOTOS
Jedna ze starszych artmap, pierwsza w której wykorzystałem conlang.

Jedna z dwóch Ideokracji, wątek B oraz część wątku A trafia w to miejsce tuż przed finałem pierwszej powieści.

Lotos jest dekonstukcją zachodniego mitu o “szlachetnym wschodzie”, dokonuję tego w ten sposób, że ów mit stanowi oficjalny wizerunek frakcji, która nie potrafi pogodzić się z tym, że nie jest wyznacznikiem moralności na świecie. W tę narracje jest oczywiście wplątany rozwój naszych postaci pobocznych, a światopogląd postaci głównych zostaje wystawiony na próbę.

2 polubienia

Pytanie mam
Jak uzyskać efekt “pergaminu” czy jak to nazwać inaczej, po prostu widoczny efekt różnych odcieni brązowej barwy na mapie?
Będę chciał sam zwektorować swoją mapke i chciałbym uzyskać podobny efekt.

powiel teksturę w 3 miejscach: na tle (morze) na lądzie oraz na overlayu o pewnej przezroczystości

Przytnij teksturę do ścieżki lądu

(kopię ścieżki możesz umieścić pod i rozmyć)

Dopasuj kolory tekstur przez Filtry → Koloryzacja (albo inne, duży jest wybór)

2 polubienia