Żeby nie zaśmiecać poszczególnymi mapami, wszystkie mapiarskie rzeczy z AF będę wrzucał tutaj.
Dlaczego każda mapa jest inna, jakby wyjęta z innego uniwersum? Cóż, bo to ciekawe próbować różnej estetyki, a jako że pracuję na wektorach, mogę kiedyś poprzeklejać jeden styl na wszystkie moje mapy. Na razie lubię się pobawić.
Wrzuciłem wcześniej w jednym temacie ale usunąłem, zrobię to w odpowiedziach, będzie łatwiej dyskutować.
VESMAKIA
6 królestw w ojczyźnie dawno upadłego Cesarstwa Vesmakii - pierwszego Imperium na świecie.
Dlaczego taki detal? Jest to region kluczowy dla podróży moich bohaterów w pisanej powieści.
Pierwsze tygodnie podróży przemierzają traktami bardzo dobrze znanymi, zmienia się to jednak w Vesmakii. Obecnie jest to strefa wiszącej na włosku wojny, w której ich frakcja ma bardzo intensywnie wspiera jedną ze stron.
Czytelnicy jednak są już uprzedzeni o tym, co czeka ich w Vesmakii - wątek B powieści to historia młodej dziewczyny, przez który poznajemy to miejsce, więc czytelnik może obserwować reakcję przybysza, znając punkt widzenia lokalsa.
SCYDIA
Region któremu poświęciłem ZDECYDOWANIE ZA DUŻO CZASU.
Rozgrywa się w niej połowa akcji Drugiego Tomu (wątki w Aurum Fratrum mają dużo przecinania się) i jest to arena intensywnej walki politycznej, w której doświadczenia nabiera jeden z głównych bohaterów.
Region oddzielony od innych geograficznie, rozwijał się we własnej bańce, stąd pismo, tradycje i kultura są BARDZO inne niż reszta świata.
W okresie Kataklizmu, przybyły tu transporty ludności zorganizowane przez przywódców, których zapamiętano jako WIecznych Ojców. Skolonizowali oni poszczególne regiony Scydii, wchodząc w interakcje z ludnością lokalną (Brusalowie, Corbeni, Geobeni, Jeraenowie). W pewnym momencie w tajemniczych okolicznościach zginęli wszyscy Wieczni Ojcowie, poza jednym - Badynem. Jego ród stał się “Habsburgami” Scydii i z jego dalekimi potomkami bohater powieści robi interesy.
ELGABAR
Ten region nie występuje w Trylogii, jest natomiast miejscem, do którego młody bohater musi jechać, by uzyskać dawno stracone Insygnium władzy jego ludu.
Trafia tam gdy Elgabar jest pogrążony w wojnie domowej. Nigdy wcześniej nie ustalono zasad dziedziczenia władzy. Każda z czterech walczących stron twierdzi ŻE OD ZAWSZE dziedziczono tron według tej zasady, która jest dla nich wygodna.
No i w sam środek wrzucamy KSIĘŻNICZKĘ QERANI. Zbrodniarza wojennego, dziewczynę którą ojciec wysłał na Księstwa Burlandzkie, wiedząc że sama jej obecność i jakimś regione prowadzi do jego destabilizacji.
Księżniczka jest kochana przez lud, który przestaje wymyślać nowych historii jej odwagi i jej trollingu na wszystkich wokół.
LOTOS
Jedna ze starszych artmap, pierwsza w której wykorzystałem conlang.
Jedna z dwóch Ideokracji, wątek B oraz część wątku A trafia w to miejsce tuż przed finałem pierwszej powieści.
Lotos jest dekonstukcją zachodniego mitu o “szlachetnym wschodzie”, dokonuję tego w ten sposób, że ów mit stanowi oficjalny wizerunek frakcji, która nie potrafi pogodzić się z tym, że nie jest wyznacznikiem moralności na świecie. W tę narracje jest oczywiście wplątany rozwój naszych postaci pobocznych, a światopogląd postaci głównych zostaje wystawiony na próbę.
Pytanie mam
Jak uzyskać efekt “pergaminu” czy jak to nazwać inaczej, po prostu widoczny efekt różnych odcieni brązowej barwy na mapie?
Będę chciał sam zwektorować swoją mapke i chciałbym uzyskać podobny efekt.