O kuźwa, dobry temat. Lajkuję, przeczytam od deski do deski w wolniejszej chwili i nakarmię wiedzą generator. Nie AI, tylko starą dobrą proceduralność (generator w oparciu u zadanie reguły a nie rozmyte sieci neuronowe). Ufam że się nie obrazisz? ![]()
Myślę że na razie będzie trochę mało informacji - ale jakbyś szukał surowych danych, typów wiosek miast i tak dalej to możesz do mnie pisać. A to co już opublikowałem, uzywaj do woli
Nice. W czym robione?
Affinity Designer, praktycznie tylko tego używam do map w formie wektorowej. Zrobiłem do tego miasta (albo na odwrót - miasto do tego) kawałek jakiejś fikcyjnej krainy;
a siatka nałożona na plan miasta ma 100x100m jak coś
Dobra wakacje są, człowiek normalnie do pracy chodzi to wypada coś napisać. Zapytam może was, jakie tematy byłyby najciekawsze i potencjalnie przydane do waszych conów lub zaspokojenia ciekawości:
- rozbudowa, zamiana przedmieść w miasto
- małe osiedla, obronne, ograniczone murami albo geografią
- inne (poza świątyniami) ważne budynki w mieście i gdzie je lokalizowano
- najstarsze miasta (Mezopotamia, Syria, Egipt)
mapka zamku dla uwagi
Powoli staram się robić jakieś rzeczy, tutaj crossover z moim conem z tematu obok. Miałem ochotę zaprojektować jakieś miasto.
Schemat wstępny rozwoju w czasach conowego średniowiecza:
Schemat faz rozwoju (trochę sie nie pokrywa z tym co wyżej, zobaczę co wygra), docelowo chce zrobić jeszcze fazę XVII-XVIII wieku, potem wersje zniszczeń po wielkiej wojnie około XX wiecznej i późniejszą odbudowę. A i gdzieś po drodze kraj był sowiecką republiką więc też to jakoś muszę uwzględnić.
Tu szkic ważnych budynków: na wzgórzu obok jest istotnej dla historii miasta sanktuarium, które w końcu zostanie włączone jakoś w jego granice, zamek wiadomo w zbiegu rzek na wzniesieniu. Na południu teren podmokły ułatwiający obronę, na wschodzie gęste lasy.
Ważne też zaznaczenie (może nawet do przesady) wiosek w okolicy, w przyszłości będą się zamieniać w przedmieścia a w końcu dadzą początek dzielnicom nowoczesnego miasta.
Tu szkic “dzielnic” w rozwiniętym mieście średniowiecznym. Później opiszę trochę przypadkowego lore które mi się zbiera jak rysuje.
I na koniec plan powiedzmy ładniejszy, z zaznaczonymi ważniejszymi budynkami. Widać też pewien zakres inżynierii wodnej, zmiany biegu rzek by poprawić ufortyfikowanie miasta.
Kombinuję nad conarchitekturą i urbanistyką Edenu. Myślę też nad formą takiego podręcznika, czarno-białego z dużą ilością schematów, który mógłbym opisywać wiele aspektów tego świata.
A tu mały szkic takiego miasta jak wyżej z lotu ptaka (ważne że ulice przypominają okopy albo kaniony i wydają się zapadnięte poniżej powierzchni)
Pobawiłem się w robienie trochę conlangu i dodałem nazwy dzielnic, placów i ważniejszych budynków do mapy:
Kontexten gibben
Wyżej wrzucałem fragmenty tego samego miasta z opisami po polsku, tutaj w zasadzie te same rzeczy tylko w conlangu
fajnie pokazany proces robienia miasta “na oko” głównie przez pryzmat końcowego efektu wizualnego. Do płaskich map też można wykorzystać