Przyszedł mi do głowy pomysł na wątek zbierający źródła, ikonografię i ciekawe rekonstrukcje z danych okresów historycznych, które mogą przydać się w taki czy inny sposób do światotworzenia (zwłaszcza z myślą o inspiracjach nt. estetyki i życia codziennego). Jako że główny okres, którym się inspiruję to (luźno rozumiane) średniowiecze, to ten wątek będzie na jego temat.
Madrid Skylitzes. Sycylijska, przepięknie ilustrowana kopia bizantyńskiej kroniki. Poza pięknymi ilustracjami, jest tutaj trochę rad jak zrobić realistyczne kroniki.
LORE jest potężne. Prawdopodobnie tom miał być prezentem dla ważnego dygnitarza, został outsourceowany na Sycylię gdzie ilustracje dodawali 4 artyści (2 bizantyńskich, 1 arabski, 1 włoski) ale wystąpił problem - 40 stron ktoś po prostu zgubił. Wściekły pisarz ponownie je przepisał i zostawił miejsca na ilustracje, ale te nigdy nie zostały wykonane. Kopia ostatecznie znalazła się w Madrycie.
Kolejny element to notatki. Na oryginalnym tekście różni kolejni właściciele napisali sporo notatek, szczególnie podpisując postaci na ilustracjach. Jest to jednak już inna, późniejsza greka niż ta którą pisano OG tekst.
Tutaj np. Cesarz Bazyli I Macedoński zostaje skrytykowany w subtelny sposób, pokazując jego decyzję jako głupią przez umieszczenie nad nim symbolu debilizmu - papugę. Lata później typ po prostu podpisał ptaka żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
To mi przypomniało, bardzo przydatne repozytorium do szukania przedstawień średniowiecznych broni i zbroi, z polskim systemem tagów: https://manuscriptminiatures.com/
Prawda. Jednak w sumie póki szuka się czegoś bardzo ogólnego (ja chyba szukałam kropieży), jest całkiem przyzwoicie i konkretne rekordy mają wylistowane źródła.
Z płatnych opcji researchowych jeśli chodzi o dobrej jakości zbiory fotografii źródeł, dzieł sztuki i znalezisk archeologicznych, słyszałam bardzo dobre rzeczy o Medieval Advisor na Patreonie. Niestety jednak subskrypcji nie ma takiej znowu taniej, a za darmo większość rzeczy jest niedostępne.