Poetyka światotwórstwa

Hm. To bardziej stosowane w kontekście dyskusji nad literaturą, ale kojarzę np. czynniki watsońskie i doylistowskie. W kontekście światów czy konkretnie fantastyki masz skalę ponuractwa świata i narracji (od noblebright do grimdarku), gdzie masz co najmniej kilka opracowanych skal i definicji:

Ja jakiś czas temu wrzucałam swój amatorski kompas odnośnie cech rozumnych/stereotypowych bohaterów i stworzeń fantastycznych, w ramach dyskusji na temat tego, czy czynienie z fikcyjnych stworzeń złożonych istot z motywacjami i charakterem zawsze ma sens.

U nas na grupce funkcjonuje dodatkowo pojęcie fal - czyli klasyfikacja relacji gatunku i narracji tekstu do zawartego w nim lore. Podobnie, choć szerzej i bardziej uniwersalnie omawia temat ten wątek. Jest też poradnik kartograficzny i wątek poradnikowy fikcyjnej urbanistyki (właściwie duża część działu research i meta-światotwórstwo tu na forum jest poświęcone różnym poradnikom dotyczącym poszczególnych aspektów światotwórstwa, typu “jak zrobić X”, więc jeśli szukasz takich poradników to zdecydowanie są, jak coś bardziej kompleksowego, to mówię, mogę poszukać bo na pewno coś było).

2 polubienia